Fülek

  • Karácsony és Szilveszter
  • 2015. szeptember 20., vasárnap

    Kezdő háziasszony szentírása

    Sziasztok csajok!

    Régen volt már olyan poszt, ami személyes, ámde hasznos volt. Remélem, a mostani ilyen lesz!

    Gondoltam összeszedek azoknak néhány gondolatot, akik most cseppennek a különlakás/összeköltözés, szóval a háziasszonyi lét világába. Hogy miért beszélek 3 hét után ilyenekről? Nos, egyrészt már voltam sokáig albérletes, majd kollégista, aztán ott a hatalmas család, így tanultam egyet s mást. (Otthon 5 gyerkőc van anyáéknál, mert nevelőszülők. Van köztük tini is, ovis is, szóval azért megtanultunk ezt-azt.)




    1. Tervezz!

    Hogy miért fontos tervezni? Időt fogsz nyerni! Azért ez amúgy sem hátrány, de a "kezdő-időszakban" főleg jól tud jönni, hiszen ekkor áll össze minden, lassabb az ember, kevésbé gyakorlott.
    Mi mindent lehet tervezni?

    - Tervezd meg a hetet!

    De komolyan. Fogj egy naptárat/ nyomtass magadnak! Ha beleírsz minden fontos dolgot, nem fogod elfelejteni. Egyrészt azokat a dolgokat, amik egy adott hétre vonatkoznak, másrészt az általános dolgokat.
    Ekkora ide megyek, akkor oda. Ekkor ez lesz a kaja, akkor az. Ha együtt laktuk, ezt feltétlen a pároddal beszéld meg!

    - Tervezz a kajával!

    Így például nagyon jól lehet spórolni. Nálunk most az a taktika, hogy megnézzük az akciós újságot, majd azt is figyelembe véve tervezzük meg a főzést. Mivel Kedd és Csütörtök a fix teljes munkanapom, ezért Hétfő, Szerda, Péntek, Vasárnap bőven elég főzésre. Persze, jó minden egyes nap friss kaját enni, így viszont jobban lehet spórolni.
    Gondolj bele abba is, hogyan tudsz minél ügyesebben és olcsóbban egészséges kajákat összehozni. Pl. a szezongyümölcsökkel és szezonzöldségekkel igenis érdemes tervezni.
    Mi felírjuk, hogy mi akciós, kiötlünk kaját, leírjuk mi kell hozzá, majd elmegyünk bevásárolni 3-4 naponta- nincs autónk, gyalog járunk, ásványvízzel csak ennyi napra tudunk bevásárolni, főleg, hogy a hűtő is picike.
    Amennyiben azt is megtervezitek,mikor főztök, ismét időt spórolhattok. Sőt! Ma pl. amíg sült a csirke, addig paníroztam- először a levest tettem fel, mert az tartott legtöbb ideig-, aztán míg az sült, jöhetett a krumpli, stb.

    - Tervezz kitüntetett napokat!

    Ez azért összefügg a többivel. Legyen mondjuk a Szombat a vásárlás napja, a Kedd és a Péntek a mosásé- bár nálunk 1 nap / 5 nap van kb. és akkor kettőt mosok-, aztán a következő a vasalásé, így a frissen leszedett ruhák már el is vannak vasalva.
    Hogy mire kell még nap? A pihenésre, ha ketten vagytok, egymásra. Nem kell nagy dolgokra gondolni, esetleg csak egy filmezésre. Mi most éppen Puzsér filmes kritikáit szoktuk hallgatni.

    2. Ne lustulj!

    Én lusta ember vagyok néhány téren, de kezdek ügyesen leszokni róla- azért valljuk be, 8 emberre otthon nehezebb volt mondjuk főzni vagy akármit, mint itt kettőnkre.
    Ez a "kérés", tanács ismét időt spórol, illetve rendezett lesz az otthonotok. Hogy milyen téren "alkalmazható"? Segítek!

    - Rögtön tisztogass magad után!

    Például, ha ettetek, akkor mossad el a két-három edényt é evőeszközt. Meglátod, annyival könnyebb lesz így. Egyrészt, nekem megnyugszik a lelkem tőle, másrészt nincs teli a mosogató, így bármikor bejöhet bárki.
    Ami még nehezen megy, az a porszívózás, azt naponta is csinálhatnám, de még nem visz rá a lélek, talán hamarosan, addig maradok a három napnál.

    - Rögtön pakolj el!

    Ha hazajössz a munkából, ne dobd le a cuccod egy pontra, hanem mindent rakj el a helyére! Csinálj egy hetet végig úgy, hogy nem teszed, majd egyet úgy, hogy igen. Mennyei a változás. Nem mindegy, hogy két perc naponta vagy hétvégente órák.
    Nem kell nagy dologra gondolni, én pl. a komód és a kanapé közé rakom a táskám, amiben benne van a pénztárcám meg a zsepi, így ha menni kell, gyorsan felkapom, de pl. a dolgozós cuccaim az íróasztalon vannak, így amikor nem kell, nem szükséges kipakolni, meg amúgy sincs megpakolva a táska így.
    Ezt alkalmazhatod mindenre. Cipőkre, amikor megjössz, vasalós cuccokra, bevásárlós dolgokra, megszáradt ruhákra vagy edényekre.

    3. Légy pozitív! Ne aggódj!

    Ez tényleg fontos, akármilyen sablonos. Ne azt nézd, hogy mi a rossz az otthonodban, hanem próbáld meg megoldani és ne törődj vele többet! Nyugi, mindenhol vannak problémák. Az albérletben pl. leszakadt a redőny, rossz a wc-tartály, a vízmelegítővel ezer évig kell szórakozni, mire beállítom a vizet. Semmi baj! Mindjárt itt is lesznek a szerelők, a vízhez meg hozzászoktam. Már fél perc alatt megy a beállítás. Tudjátok mire gondoljatok? ilyenésilyen,deazenyém! Pl. : Pici, ha jó az idő, nagyon meleg, rossz benne egy-két dolog, de itt lakunk Dárival együtt és mivel pici, hamar ki is lehet takarítani :)


    Remélem, annak ellenére, hogy semmi extrát nem írtam le, azért tudtam néhány hasznos infóval szolgálni!

    Szép napot, csajok!

    Olcsi

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése